زيارت در آستان شيخ زاهد
زيارت در آستان شيخ زاهد
زيارت در آستان شيخ زاهد
سفر به بقعه شيخ زاهد گيلاني در منطقه شيخان بر لاهيجان
شيخ زاهد در واقع 192 سال بعد از مرگ، گذرش به کوه هاي سرسبز شيخان بر افتاد. وقتي شيخ در سال 700 هجري قمري، بعد از 85 سال عمر با عزت سر بر بالين گذاشت و راهي ديار باقي شد، صفي الدّين اردبيلي او را غم زده به دوش کشيد و به قريه «سيااَو رود» از توابع فومن برد، دفن کرد و راهي ديار مادري اش اردبيل شد تا به عنوان جانشين شيخ به ارشاد مردم بپردازد. روزها و شب ها به آرامي از پس هم گذشتند تا يک روز شيخ ناگهان احساس خطر کرد و 192 سال بعد از دفنش به خواب نواده اش سلطان حيدرــ پدر شاه اسماعيل صفوي ــ رفت و خبر داد که عنقريب دريا مرقد او را خواهد گرفت و از او کمک خواست. شيخ حيدر همين که از خواب پريد، گروهي از نجاران و بنايان را جمع کرد و به اتفاق آنها به دل درياي مازندران زد تا خود را در گيلان به مزار جد مادري اش برساند، پيکر جدش را از خاک بيرون آورد و به نقطه اي مرتفع ببرد تا دفن کند و بقعه باشکوهي دور از دستبرد آب دريا برايش بسازد. شيخان بري ها مي گويند آن بقعه باشکوه همين عمارت کهنسالي است که حالا در محاصره خانه ها و مزارع چايشان قرار گرفته است. بقعه شيخ زاهدي نسبش با 15 واسطه به امير مؤمنان علي (ع) مي رسد.
معماران غريبه
ابراهيم زاهد
به ياد عارف
چطور برسم؟
راه هاي رسيدن به مقبره
براي پيدا کردن شيخ زاهد لازم نيست مثل صفي الدّين اردبيلي 4 سال وقت صرف کنيد. او حالا يکي از سرشناسان سرزمين گيلان است و از هر اهل لاهيجاني که نشاني بخواهيد سر راست ترين مسير را نشان تان مي دهد.
خودروي شخصي: سراغ جاده لاهيجان به لنگرود را که بگيريد به ميدان شيخ زاهدي خواهيد رسيد که در ابتداي اين مسير قرار دارد. بعد از گذشتن از ميدان، سمت راست جاده را به دقت بپاييد که به زودي در ميان کوه هاي سرسبز و مزارع چاي، گنبد فيروزه اي رنگ مرقد، خودش را به شما نشان خواهد داد.
در همسايگي شيخ
کجا بمانيم؟
شبي با شيخ
اگر قصد داريد يکي دو شب را کنار شيخ بمانيد، مي توانيد با شبي 20 الي 30 هزار تومان يکي از خانه هايي را که در همسايگي مزار شيخ قرار دارد کرايه کنيد. همين خانه ها در ايام عيد يا تابستان تا 50 هزار تومان هم کرايه داده مي شوند. براي اجاره يکي از اين خانه ها، خادم مقبره بهترين راهنماي شما خواهد بود. به جز خانه هاي روستايي مي توانيد گوشه چشمي هم به برپا کردن چادرهاي سفريتان در محوطه صحن آرامگاه داشته باشيد.
چي بخوريم؟
خوراک گيلان
ميرزا قاسمي، کباب ترش، ماهي شکم پر و باقالي قاتق از غذاهاي معروف گيلان هستند که مي توانند طعم متفاوت غذاهاي محلي شمال ايران را برايتان زنده کنند، اما خود لاهيجاني ها، شيرين قاتق که ترکيبي منحصر به فرد از پياز داغ، قيسي، مرغ و پلو است را بيشتر از باقي غذاهاي لاهيجاني دوست دارند.
در حاشيه جاده لاهيجان به لنگرود به خصوص در حوالي خانه هاي روستاي شيخان بر مي توانيد از رستوران هاي بين راهي که بر خلاف انتظاري که از اين جور جاها مي رود، تر و تميز هستند، غذاهاي محلي طلب کنيد. فقط اينجا قيمت کمي گرانتر از رستوران هاي داخل شهر است پس اول تکليفتان را با جيبتان روشن کنيد و بعد انگشتان را به قصد انتخاب روي منوي رستوران بالا و پايين ببريد.
کلوچه لاهيجان را هم به عنوان خوراکي خوشمزه از دست ندهيد. يادتان باشد اينجا شمال ايران است و رشته خوشکار هم از آن خوردني هاي دلچسب است که براي صبحانه استفاده مي شود.
نکات طلايي
از اهالي روستا خريد کنيد
@لازم نيست تمام خريد هايتان را قبلاً انجام بدهيد. بعضي از مايحتاج و سوغاتي هاي سفرتان را از خود روستا تهيه کنيد تا روستائيان هم از حضور شما در شيخان بر منفعتي ببرند.
@حيف است محوطه با صفا و تر و تميز مجموعه و طبيعت اطرافش را با ريختن زباله آلوده کنيم.
@در برنامه سفرتان حتماً وقتي را هم به بازديد از ديدني هاي لاهيجان اختصاص دهيد که اين شهر، ديدني کم ندارد؛ از موزه چاي که مدفن کاشف السلطنه است تا گردشگاه هاي خوش آب و هواي حومه شهر مي تواند با هيجان تله کابين سواري همراه شويد يا با ديدن ابنيه کهنسال شهر که حرف و حديث هاي زيادي پشت سرشان است.
@اگر علاقه منديد مراسم علم بندي لاهيجاني ها را ببينيد، سفرتان را موکول کنيد به ايام محرم و صفر. شيخان بري ها علمشان را در محوطه مقبر شيخ زاهد مي بندند و تا آخر ماه صفر همانجا به نمايشش مي گذارند.
چي بخريم؟
چاي و ديگر سوغات
حيف است تا پاي مزارع سبز چاي برويد و دست خالي برگرديد. انواع و اقسام چاي هاي لاهيجان را مي توانيد از فروشگاه چاي کوهپايه که در جوار محوطه مقبره قرار دارد تهيه کنيد. اگر براي اولين بار است که چاي ايراني مي خريد حتماً فوت و فن دم کردن آن را هم از فروشنده بپرسيد. کلوچه سرشناس و خوش طعم لاهيجان و برنج خوشنام و معطر هاشمي هم مي تواند از ديگر سوغاتي هايي باشد که از اين سفر همراه مي بريد.
ضريح فلزي
منبع: سرزمين من، شماره 3
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}